Jeg vil kunne være på tur når jeg blir 80….

puhhhh, tungt å gå oppover i løssnøen. Men en fantastisk følelse å kunne bruke kroppen, bli andpusten og varm.

Veivalg og det å tråkke nye veger. Det er viktig på tur og i livet. Alle er ledere, og den alle leder – er seg selv. Skal en kunne hjelpe andre, må en hjelpe seg selv først. Akkurat som oksygenmaska på fly, få den på deg selv først- så kan du hjelpe andre.

Jeg finner roen og bygger styrke både mentalt og fysisk ute i naturen. Og det ønsker jeg å fortsette med, selv når årene drar seg på. Hva er det som kan sette en stopper for dette aktive friluftslivet? Jo, fysikken kan det. Og psyken.

Med en gammel skade i kneet, og et par gamle prolapser i ryggen, er ikke tur godt nok for å bygge muskler. Jeg angrer ikke på valgt å trene styrke på treningssenter, det gjør at jeg kan bære tyngre og gå lengre.

Noe som var litt vanskeligere å gjøre var å begynne med yoga, for slike gruppetreninger har jeg ikke hatt sansen for.

Men etter råd fra fysioterapeut og lege testet jeg ut den stien, og angrer ikke et sekund. Den tøyingen der ass, den har etter kun 2 måneder fått skikk på rygg. Det å kunne gå langt og bære/dra med seg utstyr på tur, det kan jeg fortsatt – og ønsker å fortsette med dette.

Så neste steg for å ta vare på helsa er å se på hva jeg spiser og drikker, og ikke minst finne ut av hva jeg mangler. Jeg har utdannelse innen molekylærbiologi, et felt som ser på blant annet byggesteinene i cellene våre, samt genetikk og biokjemi. Jeg har jo kunnskapen på hva som kroppen og cellene behøver. Men lever en etter den kunnskapen? Jeg lever jo ikke usunt, mye aktivitet og spiser stort sett grei mat – men… Jeg vet at jeg ikke får i meg nok omega3, jeg er ikke så glad i fisk. I uka blir det kun 1-2 fiskemiddager. Og når en har tippet 50 år så vil en spise og drikke det en liker.

Omega-3-fettsyrer antas å kunne forebygge hjerte-kar-sykdommer, og har også positiv virkning på immunsystemet og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis. De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige. Disse finnes i fet fisk, fiskeolje og andre vannlevende dyr.

Jeg får heller ikke i meg nok fiber, jeg er ikke glad i veldig grovt brød og den grove pastaen den liker jeg ikke. Men for tarmen og de nyttige bakteriene vi finner der, er fiber viktig. Kostfiber er karbohydrater i maten som ikke blir fordøyd i tynntarmen og bidrar med lite kalorier. Det gjøres mye spennende forskning på sammenhengen mellom bakteriefloraen i tykktarmen og immunforsvaret. Kostfiber som passerer tynntarmen ufordøyd, bidrar til næring til bakterier i tarmen som danner gunstige fettsyrer. Disse fettsyrene ser ut til å spille en sentral rolle for reguleringen av immunforsvaret.

Immunsystemet, det påvirkes av hvordan en lever livet. Alderen den blir høyere etter som årene går, den får en ikke gjort så mye med. De fleste av oss kan gjøre noe med vekt og søvnvaner. Jeg har over år hatt et ganske strengt forhold til å få nok søvn, jeg vet at jeg trenger minst 8 timer søvn. Vekta er grei +, jeg er vel det en kan kalles ganske aktiv. Ut på tur i skog, fjell og på vannet er viktig for meg og prioriteres høyt. Jeg er glad i et og to glass vin, alkohol påvirker kroppen, men ikke store utskeielser der. En må huske på at det er viktig for helsa også å kose seg, ikke generere mer stress for å leve helt fanatisk. For stress – det er ikke bra for helsa.

Så, jeg lever ganske sundt, men skal gjøre to grep i første omgang. Jeg har testet balansen min mht omega6 og omega 3 fettsyrer. Det anbefalte forholdstallet mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer i kostholdet er 5:1. Vi bør altså ikke spise mer enn fem ganger så mye omega-6 som omega-3. Forholdstallet mellom omega-6 og omega-3 blant enkelte befolkningsgrupper med et vestlig kosthold, kan være så høyt som 10:1 eller kanskje 20:1. Både Omega 6 og Omega 3 er essensielle fettsyrer som kroppen ikke produserer selv – vi må få det tilført gjennom maten vi spiser. Kjemisk er forskjellen på omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer at en dobbeltbinding i fettsyren er plassert på ulike plasser. Omega6 får vi i oss gjennom et normalt kosthold gjennom blant annet planteoljer, nøtter, korn, egg og fjærkre.

Dette har store konsekvenser for helsen, blant annet fordi en stor overvekt av omega-6-fettsyrer fremmer betennelse. Forskere har funnet ut at menneskene som levde før jordbrukstiden, spiste mer omega-3- og mindre omega-6-fettsyrer enn vi gjør i dag. I mitt kosthold får jeg i meg mer omega 6 fettsyrer en omega 3.

I stedet for å redusere omga 6, bør vi øke inntaket av omega 3. Jeg tok en test for å finne ut mitt forhold på omega6/omega3 fettsyrer. Jeg vet jeg ikke er sunn nok der – så har begynt å ta fiskeoljer som beviselig har fungert for mange andre. Og om 4 måneder skal jeg ta samme test igjen for å se om mitt inntak av denne fiskeoljen har hjulpet på min omega6/omega3 balanse.

Jeg har også begynt å ta ekstra kostfiber for å hjelpe de gode bakteriene vi har i tarmsystemet vårt.

Og etter snart 2 uker på fiskeolje og ekstra fiber så merker jeg stor forskjell i kroppen, og det er til det bedre.

Jeg velger å satse på lange turer på ski, beina og i kajakk/packraft i årene som kommer!

Hva satser du på?

Ps, lurer du på produktene jeg tar – ta kontakt på Messenger via;

https://www.facebook.com/stuttreistfriluftsliv/

Kilder er eget hode, ulike nettsider blant annet helsedirektoratet, matportalen ( https://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/kostrad/hvor_mye_omega-3_anbefales_i_forhold_til_omega-6 )

Forfatter: HeiAm

Voksen dame som er kjempeglad i naturen, det er mitt fristed og bygger opp både kropp og sinn. Utdannet innen molekylærbiologi. Har en god del pedagogikk, samt en master i ledelse. Jobber nå som rektor. Har vært skoleleder i nærmere 20 år, i både videregående og barneskolen. Undervist på videregående i realfag, hestekunnskap og friluftsliv. Familie, hund, katt og hester:) Jobber nå som Daglig Leder i Norsk Juletre.